Gennem tre dele giver publikationen et kig ind i maskinrummet i forhold til, hvordan de studerendes evalueringer indgår i den løbende sikring og udvikling af uddannelsernes kvalitet.
Den første del giver et overblik over evalueringspraksisser med afsæt i akkrediteringsrapporter fra 2020 og frem. Dertil skitseres de overordnede rammer for de nationale studieundersøgelser og undervisningsevalueringer. Dette følges op af en tematisk erfaringsopsamling i del 2, der bygger på kvalitative interviews med ledelser, kvalitetsmedarbejdere, undervisere og studerende fra et bredt udsnit af videregående uddannelser. Opsamlingen tager afsæt i fire temaer:
- Undervisningsevalueringernes formål og værdi
- Evalueringsmetoder
- Evalueringstræthed
- Fremtidsperspektiver
Det fjerde tema peger i retning af måder at udvikle og nytænke måden at evaluere undervisningen på de videregående uddannelser. Sigtet er i den forbindelse at nedbringe det administrative ressourcetræk og skabe meningsfulde evalueringsformer, der inddrager de studerende og understøtter deres læring.
Publikationens sidste del præsenterer tre eksempler fra Finland, Flandern og Schweiz. De illustrerer på forskellig vis nogle af de elementer, som de danske interviewpersoner peger i retning af. Dernæst følger et perspektiverende interview med den norske professor i evaluering Bjørn Stensaker. Han udfolder forskellige perspektiver på, om udbyttet står mål med indsatsen i brugen af studenterevalueringer på de videregående uddannelser såvel som internationale udviklingstendenser på området.