Som navnet antyder, er ENQA en sammenslutning af europæiske kvalitetssikringsinstitutioner inden for videregående uddannelser. ENQA samler information, erfaringer og god praksis for kvalitetssikring på området for videregående uddannelse, og i forrige uge var turen nået til Danmarks Akkrediteringsinstitution. En akkreditering fra dem er vigtig for, at vi kan fortsætte med at akkreditere de videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
”Det var interessant at få besøg hernede i Bredgade, for siden vi blev akkrediteret sidste gang, har vi jo oplevet en fusionering mellem det daværende ACE Denmark og dele af EVA. Så det var interessant at få en ekstern vurdering af, hvordan den forandring ser ud udefra,” siger Anette Dørge, direktør i Danmarks Akkrediteringsinstitution.
Mødtes med både medarbejdere, ledelse og interessenter
På besøget gennemførte ENQA ikke blot interview med ledelse og medarbejdere i Akkrediteringsinstitutionen, men også med eksterne interessenter og samarbejdspartnere fra uddannelsesinstitutioner, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Akkrediteringsrådet, studenterrepræsentanter mfl.
”Det var rart at konstatere, at panelet fandt, at vores relativt unge institution har vist sig i stand til at håndtere forandringer – her tænker jeg både på fusionen og også på evnerne til at håndtere den nye akkrediteringsopgave, vi har fået,” udtaler Anette Dørge og henviser til, at Danmarks Akkrediteringsinstitution i 2014 igangsatte de første akkrediteringer af hele uddannelsesinstitutioner.
Akkrediteringsprocessen hos ENQA minder på den måde meget om den, Akkrediteringsinstitutionen selv anvender, når danske uddannelsesinstitutioner gennemgår et akkrediteringsforløb.
”Det var sundt for os igen at opleve den anden side af kvalitetssikringsprocessen, hvor det er andre, der skal vurdere vores kvalitet og kvalitetssikring og ikke omvendt,” udtaler Akkrediteringsinstitutionens direktør Anette Dørge.
Se det detaljerede program for ENQA-besøget her.
Hvad nu?
Så hvordan ser de næste skridt så ud? ENQA-processen blev officielt igangsat, da vi indsendte selvevalueringsrapporten i januar 2016, men reelt set har arbejdet frem mod ENQAs besøg været i gang i over et år. Processen er herfra, at ENQA og panelet lige nu skriver rapporten. Vi får tilsendt et rapportudkast i juli, og herefter har vi mulighed for at indsende en udtalelse til rapporten. Når vi rammer august, er den endelige rapport klar, og den sendes til ENQA’s bestyrelse, som i september 2016 tager beslutning om, om vi fortsat skal være medlemmer af ENQA.
Når ENQA’s bestyrelse forhåbentlig har godkendt vores fortsatte medlemskab, sender vi vores egen selvevaluering, ENQA’s rapport og vores udtalelse til rapporten til European Quality Assurance Register (EQAR), der så i begyndelsen af 2017 beslutter, om vi fortsat kan indgå i deres register. Vi krydser fingre.
Har du spørgsmål til ENQA-processen, så kontakt:
Steffen Westergård Andersen
Områdechef, Kvalitetssikring og –udvikling - med særligt ansvar for universiteter og kunstneriske uddannelsesinstitutioner- Mobil: 5099 8364
- stwa@akkr.dk