Torsdag formiddag den 17. oktober blev den tiende generalforsamling i den europæiske sammenslutning for eksterne kvalitetssikringsorganisationer, ENQA, skudt i gang. Det skete med en paneldebat, der bibragte regionale perspektiver på værdien af det kontinuerlige samarbejde om kvalitetssikring, som udgør en af tre søjler i Bologna-samarbejdet og siden 2005 har været funderet i ESG’erne som fælles referenceramme.
Forude ventede to dages præsentationer og debatter, der fra forskellige vinkler belyste ekstern kvalitetssikrings rolle hidtil, aktuelt og fremadrettet i takt med, at uddannelsesinstitutionernes vilkår og rolle i samfundet er under hastig forandring. Undervejs blev ENQA’s strategi for 2021 til 2025 præsenteret, og deltagerne havde mulighed for at udveksle erfaringer og videndele om best practices.
Danmarks Akkrediteringsinstitution var repræsenteret af områdechef Steffen Westergård Andersen. Her deler han perspektiver og indtryk fra generalforsamlingen.
Steffen, Bologna-samarbejdet fejrer i år sit 20 års jubilæum. Siden medlemslandene tiltrådte samarbejdet i 1999 og ESG’ernes tilblivelse i 2005 er der opnået en ramme for større tillid til kvaliteten af de videregående uddannelser og et rammeværk for gensidig anerkendelse af kvalifikationer og studentermobilitet på tværs af landegrænser. Hvilken retning har ENQA lagt i sin strategi for de kommende år?
”ENQA er meget optaget af den voldsomme udvikling, man forudser inden for videregående uddannelse. Det gælder både fremkomsten af nye læringsformer, de muligheder som brugen af ny teknologi giver og den stadig højere vidensomsætning i samfundet. Der er alt sammen anledninger, der udfordrer den traditionelle kvalitetssikrings logik, hvor langt den meste undervisning er foregået inden for uddannelsesinstitutionernes mure. Derfor vil ENQA bruge den næste strategiperiode til at tænke nyt og inddrage alle relevante interessenter i diskussioner om, hvordan man kan forny de ambitioner om kvalitetssikring, der ligger i Bologna-samarbejdet og samtidig være tro mod de principper, som sikrer, at der er gensidig tillid på tværs af landegrænser inden for Europa.”
I et andet oplæg præsenterede Achim Hopbach, der er direktør den østrigske kvalitetssikringsorganisation, en række refleksioner over fremtidens kvalitetssikring. Hvad var hovedbudskabet i det oplæg?
”Oplægget illustrerede de udfordringer og dilemmaer, vi står over for. På den ene side har vi en række lande med uddannelsesinstitutioner og kvalitetssikringsorganisationer, der er vant til ekstern kvalitetssikring, og som kalder på forenkling og fleksibilitet. På den anden side er der en lang række nye lande i Bologna-samarbejdet som fx Georgien og Kazakhstan, hvor arbejdet med kvalitetssikring er af meget nyere dato. De fælles europæiske standarder for kvalitetssikring skal kunne rumme det hele, og det er et spørgsmål, om der ikke bliver behov for at genbesøge ESG’erne.”
Se program og præsentationer fra generalforsamlingen i ENQA her
Fremtidens udfordringer til diskussion 3. december i København
Under generalforsamlingen i ENQA blev det drøftet indgående, hvordan man kan udvikle rammen for ekstern kvalitetssikring på en måde, der både bygger på de opnåede resultater og afspejler den hastige forandring, som samfundet og de videregående uddannelsesinstitutioner undergår.
I den forbindelse tegner der sig også et mere kompleks billede af de interessenter, der inddrages i kvalitetssikringsarbejdet både internt og eksternt. Dette tema vil den hollandske professor Bert van der Zwaan, tidligere rektor for Utrecht Universitet, udfolde, når han 3. december gæster København.
Her er der afsat en halv dag til at diskutere fremtidens udfordringer, hvor Bert van der Zwaan i sit oplæg vil tage afsæt i det fremtidsblik på verdens videregående uddannelser, som han indkredsede i essaysamlingen ”Higher Education in 2040: A Global Approach”. Der vil også være et oplæg, hvor den europæiske studenterorganisation, ESU, vil give deres perspektiv på inddragelse af studerende og student centered learning på de videregående uddannelser fremadrettet.
Der vil være 50 pladser til mødet, som er åbne for alle interesserede. Det endelige program og mulighed for tilmelding bliver offentliggjort inden for kort tid.