Tre audit trails i fokus for andet besøg på VIA med stop i fire byer

Mandag den 21. marts indledte akkrediteringspanelet ledsaget af et team af akkrediteringskonsulenter sit andet og sidste besøg som led i anden rundes institutionsakkreditering af VIA University College. Besøget bragte dem til fire af VIA’s i alt otte campusser, hvor de i løbet af de tre første dage fik fremvisninger af studerende på campusserne i Herning, Holstebro og Viborg, før de torsdag nåede Aarhus.

Under hele besøget var der en god og åben dialog mellem akkrediteringspanelet og de forskellige repræsentanter for VIA, de mødtes med. Samtalerne tog trådene op fra det første institutionsbesøg på VIA kort før jul og tog afsæt i tre tematikker, der var udvalgt som audit trails:

  1. Kvalitetsrapportering og opfølgning
  2. Sikring af uddannelsesudbuddenes tilknytning til relevante faglige miljøer
  3. Sikring af pædagogisk og didaktisk kvalitet i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af undervisningen på uddannelsesudbuddene

På besøgets første dag havde akkrediteringspanelet tre møder i Herning. Her mødtes de med prorektor samt uddannelsesdekaner, uddannelsesledere, koordinatorer og repræsentanter fra uddannelsesudvalgene på tre af VIA’s uddannelser. Omdrejningspunktet for samtalerne var, hvordan opfølgningen på de strategiske udviklingsplaner, som VIA har implementeret forrige år, spiller sammen med den opfølgning, der sker i forbindelse med kvalitetsrapporteringen og de øvrige elementer i kvalitetsarbejdet. Herunder spurgte panelet blandt andet nysgerrigt ind til samspillet mellem kvalitetsrapportering på uddannelsesniveau og opfølgning på de enkelte uddannelsesudbud. For at belyse dette var der inviteret repræsentanter fra i alt fire udbud af de tre udvalgte uddannelser.

Den følgende dag flyttede akkrediteringspanelet fokus til tre nye uddannelsesudbud fordelt på to uddannelser, der var udvalgt til at give et dybere indblik i videngrundlagsarbejdet på VIA. Dagen i Holstebro var nemlig afsat til at dykke ned i det andet audit trail. I løbet af dagen zoomede panelet ind på systematikken i måden, hvorpå VIA sikrer, at hver enkelt uddannelsesudbud er baseret på opdateret viden og har tilknyttet relevante faglige miljøer. Panelet var i den forbindelse både interesserede i praksis i forhold til undervisergrupperne på uddannelsesudbuddene, og i hvordan de relevante ledelsesniveauer holdt sig orienterede om undervisernes løbende ajourføring af videngrundlaget. Dertil var panelet særligt interesserede i, hvordan udbuddene gør brug af uddannelsernes partnerskaber med forskningscentrene på VIA.  Alt dette blev i løbet af dagen belyst fra forskellige vinkler ved de planlagte møder med uddannelsesledere, undervisere, forskningschefer/-ledere, aftagere og dekaner med tilknytning til de udvalgte uddannelsesudbud og relevante forskningscentre.

Ved onsdagens møder i Viborg rykkede akkrediteringspanelet nærmere sikringen af kvaliteten af selve den undervisning, de studerende møder. I den forbindelse var panelet interesserede i en række deltemaer, der på forskellig vis relaterer til, hvordan sikringen af den didaktiske og pædagogiske kvalitet indgår i undervisernes tilrettelæggelse. Det førte til gode dialoger med studerende, undervisere, uddannelsesledere og dekaner om blandt andet undervisernes brug af studieaktivitetsmodellen, pædagogik og didaktik på netuddannelserne og om, hvordan VIA arbejder med at imødekomme diversitet i studentergrupperne.

Ved torsdagens afsluttende møde med den øverste ledelse kvitterede akkrediteringspanelet for et godt og indsigtsfuldt besøg ved at give en nuanceret feedback. Samtidig med, at der blev samlet op på de forudgående dages indtryk og løse tråde i forhold til afdækningen af de tre audit trails, udfoldede panelet også den foreløbige tilbagemelding, der var givet deres det første besøg. Det gav anledning til en dialog om udviklingspotentialer i kvalitetsarbejdet på VIA. Med det afsæt skal panelet nu i samarbejde med Danmarks Akkrediteringsinstitution udarbejde den akkrediteringsrapport, der skal danne afgørelsesgrundlag for Akkrediteringsrådet til september.

Se programmet for andet besøg på VIA University College og følg akkrediteringsprocessen her