Det var et veloplagt akkrediteringspanel, der onsdag den 18. maj ankom til UC SYD i Esbjerg. Anledningen var det andet og sidste institutionsbesøg i forbindelse med anden runde af institutionsakkreditering for professionshøjskolen. Henover de tre næste dage mødtes panelet med såvel ledelsesrepræsentanter fra forskellige niveauer som undervisere, studerende og praktik- eller klinikkoordinatorer fra udvalgte uddannelser. De mødtes også med kvalitetskoordinatoren og andre relevante medarbejdere fra ledelsessekretariatet.
På tværs af møderne var der en åben og god dialog mellem panelet og de forskellige repræsentanter for UC SYD. Herigennem fik panelet uddybet deres indsigt i en række centrale redskaber i kvalitetssikringsarbejdet på UC SYD. Samtalerne tog afsæt i to audit trails, der var valgt som tematiske fokusområder på baggrund af UC SYD’s institutionsrapport og indsigter fra panelets første institutionsbesøg i januar. De to audit trails er:
- De studerendes kontakt til videngrundlaget
- Sikring af indhold og tilrettelæggelse af undervisningsforløb
Ved førstnævnte blev der zoomet ind på udbuddene af sygeplejerskeuddannelsen i Esbjerg og Aabenraa samt læreruddannelsen i Esbjerg og Haderslev, mens der ved den anden audit trail blev set nærmere på tre meget forskellige udbud. Nemlig grafisk kommunikation i Haderslev, pædagoguddannelsen i Aabenraa og en efter- og videreuddannelse, der for nyligt har gennemgået en turnusakkreditering. Dermed var der på forhånd sikret et bredt indblik i ligheder og forskelligheder i kvalitetssikringsarbejdet på hele institutionen.
Efter et indledende møde med direktionen onsdag eftermiddag, hvor panelet spurgte ind til begge audit trails, rettede de deres fokus mod kvalitetssikringen af de studerendes kontakt til videngrundlaget. Her fik panelet belyst, hvordan de studerende får indsigt i ny og relevant praksisviden fra den profession, som deres uddannelse retter sig imod, fra flere vinkler ved samtaler med studerende, undervisere og repræsentanter fra praktik- og kliniksteder. Herunder var de blandt andet både interesseret i undervisernes inddragelse af denne type viden i undervisningen og i de studerendes viden fra praktik samt andre aktiviteter ude i praksisfeltet. De spurgte også ind til den sikring af de studerendes kontakt til praksisdelen af videngrundlaget, der sker via arbejdet med praktikevalueringer og kvalitetsnøgler samt håndteringen af identificerede udfordringer.
Torsdag morgen fortsatte panelet sit besøg på UC SYD’s campus i Haderslev, hvor de ved dagens fire første møder rettede deres fokus på forskellige elementer i det andet audit trail. I den forbindelse var de særligt interesserede i, hvordan studie- eller modulplaner blev bragt i spil af underviserne til at tilrettelægge undervisningsforløb med et relevant fagligt indhold, der understøtter de studerendes læring og opnåelse af læringsmål. Dertil var de interesserede i, hvordan forskellige redskaber som modul-/semesterevalueringer, kvalitetsnøgler og turnusakkreditering bidrager til monitorere og identificere eventuelle udfordringer i forhold til sikringen af undervisningsforløbenes indhold og tilrettelæggelse.
Resten af torsdagen og fredag formiddag var centreret omkring det første audit trail, hvor panelet mødtes med en bred vifte af aktører med forskellige erfaringer og viden i forhold til de studerendes adgang til praksisviden fra deres kommende profession. Fredag eftermiddag rundede panelet deres besøg af i Haderslev ved et møde med direktionen. Her kvitterede panelformanden for de mange gode input de forudgående dage ved at give en udfoldet foreløbig tilbagemelding på panelets vurdering af kvalitetssikringsarbejdet på UC SYD med fokus på de to audit trails. I den forbindelse anerkendte hun blandt andet, at der på UC SYD er et tydeligt decentralt kvalitetssikringssystem, hvor de forskellige redskaber er velkendte og bliver brugt bredt i organisationen.
I den kommende tid vil Danmarks Akkrediteringsinstitution i samarbejde med panelet udarbejde den endelige akkrediteringsrapport, som vil være beslutningsgrundlag, når Akkrediteringsrådet til november skal træffe afgørelse om institutionsakkreditering af UC SYD.
Se program for besøget og følg hele akkrediteringsprocessen her